Przepis na najlepszy, domowy chleb

Przepis na najlepszy, domowy chleb

Pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką, bez konserwantów i tych wszystkich poprawiaczy smaku, które niejednokrotnie mają negatywny wpływ na nasz organizm. Upieczenie takiego chleba jest tak proste, że każdy kto tylko posiada w domu piekarnik powinien spróbować.

Przygotuj swój własny domowy chlebek

Zwłaszcza teraz, w czasach szalejącej epidemii koronawirusa, gdy świeży chleb bardzo często wiąże się z koniecznością stania w długiej kolejce do piekarni, ryzykiem zarażenia COVID 19. Teraz, kiedy wielu z nas podporządkowując się zaleceniom władz ogranicza wychodzenie z domu, poddając się narodowej kwarantannie pieczenie chleba nie jest wyłącznie sposobem na zdrowe odżywianie ale stanowi bardzo ciekawą formę rozrywki, a tych nam obecnie brakuje.

Wiec zamiast gapić się godzinami w ekran telewizora, komputera czy laptopa można zrobić sobie odskocznie i upiec chleb. Poniżej bardzo prosty przepis na domowy chleb, zatem zostanwdomu i upiecz chleb.

Składnik na chleb domowy

  • 0, 4kg mąki pszennej;
  • 100g maki żytniej;
  • 4 łyżki otrębów owsianych lub żytnich;
  • 2 szklanki ciepłej wody;
  • 15g drożdży;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania chleba

  1. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Dokładnie wszystko mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  2. Przesiewamy mąkę pszenną dodajemy mąkę żytnią, otręby i 2 łyżeczki soli, a następnie wlewamy wcześniej przygotowane drożdże Wszystko dokładnie mieszamy, tak by składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy na 30 minut.
  3. Ciasto wykładamy na deskę i ponownie wyrabiamy, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 20 minut by wyrosło.
  4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 70 minut.

Do pieczenia możemy użyć foremki 31×11, 8 cm Jeśli chcemy uzyskać tradycyjny kształt bochenka można użyć dużej blachy ale tutaj trzeba pamiętać aby dobrze uformować ciasto by chleb nie wyszedł zbyt płaski.

W obliczu panującej pandemii zdobycie drożdży często stanowi zadanie z serii mission impossible.

Dlatego warto wiedzieć, ze drożdże można zrobić w domu i nie jest to nic skomplikowanego. Do zrobienia drożdży potrzebujemy:

  • cukier;
  • piwo;
  • 2 ziemniaki.

Przygotowanie drożdży:

  1. Gotować ziemniaki.
  2. Gdy warzywa będą już gotowe trzeba je zblendować, a następnie dodać łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać
  3. Do mieszanki trzeba dolać łyżeczkę piwa i ponownie wymieszać.
  4. Wymieszane składniki przełożyć do małego naczynia, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej Po kilku dniach drożdże będą gotowe.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz w serwisie www.porcja.pl.