Czosnek
Jak mogliśmy w tym zestawieniu nie wspomnieć o czosnku? Mimo wszystkich korzyści, jakie przynosi organizmowi, jego największą wadą jest niewątpliwie nieświeży oddech, który wywołuje, co jest spowodowane uwalnianymi przez niego siarczanami. Nie chodzi o to, by z niego zrezygnować, ale trzeba zadbać o odpowiednią higienę jamy ustnej po jego spożyciu.
Brokuły
Brokuły, podobnie jak kapusta czy kalafior, są pokarmem bogatym w siarkę, a siarka jest winowajcą nieświeżego oddechu. Po strawieniu siarka uwalnia się do krwi i generuje nieprzyjemny zapach. Zapach ten uwalniany jest przez płuca i ślinę. Dobrym rozwiązaniem może być dwukrotne umycie zębów po jego spożyciu.
Cebula
Spożywanie cebuli może powodować nieświeży oddech, ponieważ zawiera ona różne pierwiastki siarkowe, które podobnie jak brokuły powodują halitozę.
Produkty mleczne
Nabiał, we wszystkich swoich odmianach, jest kolejnym z pokarmów powodujących nieświeży oddech. Białko laktoza powoduje, że na języku i zębach gromadzą się aminokwasy, a bakterie w jamie ustnej przekształcają je w pierwiastki siarkowe, które powodują nieświeży oddech.
Rośliny strączkowe
Mają też tendencję do powodowania nieświeżego oddechu. W przypadku roślin strączkowych nieświeży oddech spowodowany jest sposobem ich gotowania. Jeśli tak jest w Twoim przypadku, a rośliny strączkowe powodują u Ciebie nieświeży oddech, spróbuj przygotować je w sałatkach, ponieważ gulasze mają tendencję do mocniejszego łączenia składników, co nie jest korzystne.
Kawa
Nie przesadzaj z dzienną dawką kofeiny. Kawa powoduje odwodnienie, czyli bardzo korzystne środowisko dla bakterii, ponieważ zmniejsza się produkcja śliny. Wszystko to może prowadzić do nieświeżego oddechu. Spróbuj wypić szklankę wody po każdej filiżance kawy, może to pomóc w zapobieganiu halitozie.
Alkohol
Nie cały alkohol jest eliminowany przez wątrobę. Część alkoholu trafia do krwiobiegu przez błonę śluzową. Część jest eliminowana przez pot, mocz lub oddech. Alkohol również wysusza usta i powoduje przejściową halitozę.
Sok ananasowy
Jego aromat i smak jest słodki, jednak ze względu na to, że jest to pokarm bardzo kwaśny, sprzyja również pojawianiu się bakterii w jamie ustnej i zmniejsza produkcję śliny, więc oddech, który nam pozostawia, nie jest najlepszy.
Zastanawiasz się, jak sobie poradzić z nieświeżym oddechem po spożyciu tych produktów? Sprawdź ten artykuł: https://praktyczni.pl/co-poradzic-na-nieswiezy-oddech