Na pewno każdy z was słyszał o cieście zwanym góra lodowa, można pomyśleć że jak to ciasto z lodami, nic bardziej mylnego, jest to ciasto zrobione z biszkoptu, ale dzięki ciasteczką biszkoptowym, które wystają na górze ciasta przypomina nam to małe górki stąd i też nazwa ciasta.
Deser góra lodowa – jak przygotować?
Do jego zjedzenia nie trzeba długo namawiać, bo nie dość, że prezetuje się świetnie to jego smak jest jeszcze lepszy. Także do wykonania ciasta potrzebujemy:
Element deseru – biszkopt kakaowy:
– 5 dużych jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki pszenna
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1/4 szklanki ciemnego kakao
Element deseru – waniliowy krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 3 żółtka
- 180 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 40 g budyń waniliowy, proszek
- 200 g masła, miękkiego
Polewa na wierzch:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo do deseru góra lodowa:
- poncz do biszkopta: 50 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny
- opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 150 g.
Sposób przygotowania deseru góra lodowa
Zacznijmy może od przygotowania domowego kremu budyniowego. Mleko ( 500ml) gotujemy w garnku odstawiamy je na chwilę i zajmujemy się żółtkami, które miksujemy z cukrami, mąką, sypkim budyniem, oraz resztką mleka. Wstawiamy ponownie mleko i doprowadzamy do gotowania, wtedy masę wlewamy do mleka, po czym mieszamy i gotujemy dalej na małym ogniu do powstania gęstej masy budyniowej. Odstawiamy z palnika i miksujemy aż masa będzie w pełni gęsta.
Odstawiamy naszą masę w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Zajmiemy się teraz biszkoptem. Żółtka oddzielamy od białek, zajmujemy się najpierw białkami, które ubijamy ze szczyptą soli mikserem do powstania sztywnej piany. Potem dodajemy stopniowo cukier, musi nam się on dobrze rozgnieść w środku więc miksujemy dalej na wysokich obrotach. Dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Pod koniec dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, oraz kakao, mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Teraz szykujemy foremkę średniej wielkości najlepiej kwadratowa, ale można użyć innej wykładamy ją papierem do pieczenia i wlewamy nasze ciemne ciasto, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, w tym czasie szykujemy polewę czekoladową. Masło najlepiej miękkie rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy woe oraz cukier już na samym początku, mieszamy ażeby nasze składniki się ze sobą połączyły. Pamiętajmy, że nie ma nam się to zagotować.
Odstawiamy do ostygnięcia, gdy będzie już zimne miksujemy wszystko z mlekiem z proszku, rozdzielamy na dwie części i do jednej dodajemy kakao, a druga pozostaje biała. Teraz musimy wszystkie składniki połączyć w jedną całość, także nasz biszkopt dzielimy wzdłuż na dwie części, spód wkładamy z powrotem i polewamy go lekko woda połączoną z sokiem cytrynowym, następnie nakładamy część masy budyniowej na spód, po tym dodajemy drugą część biszkoptu lekko dociskając, i drugą część kremu budyniowego.
Deser góra lodowa – na zakończenie przygotowania
Musimy całość wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na górę na nasz krem wbijamy lekko nasze biszkopty okrągłe, mają one ładnie stać. Na sam koniec polewamy na zmianę ciasto polewą białą i czekoladową. Prawie gotowe, teraz parę godzin w lodówce i pyszny deser zrobiony.
źródło: https://www.porcja.pl/ – przepisy na najlepsze desery