6 rodzajów produktów spożywczych, które wprawiają w dobry nastrój

6 rodzajów produktów spożywczych, które wprawiają w dobry nastrój

Uprawianie ulubionego sportu, spędzanie czasu z rodziną lub przyjaciółmi, wyjście do kina na film — jest wiele rzeczy, które wprawiają w dobry nastrój. Dla wielu ludzi jedzenie jest także bodźcem do bycia szczęśliwym. Jedzenie może wpływać na nastrój i sprawiać, że nastrój danej osoby zmienia się w zależności od rodzaju, częstotliwości i ilości spożywanych pokarmów.

Dlatego też spożywanie odpowiednich składników może wprawić człowieka w dobry nastrój. Ma to wiele wspólnego z serotoniną, rodzajem neuroprzekaźnika, który ma wiele wspólnego z emocjami i nastrojem, a także wykonuje inne zadania, takie jak kontrolowanie zachcianek żywieniowych, pomoc w utrzymaniu struktury kości czy regulacja układu sercowo-naczyniowego. Serotonina jest obecna w wielu różnych produktach spożywczych, a oto kilka z nich, które poprawią Twój nastrój, gdy jesteś smutny lub masz zły humor.

Owoce mogą bezpośrednio wpływać na nastrój i poprawiać dobry humor. Jakby tego było mało, ma ona również bardzo pozytywny wpływ na aspekt fizyczny, ponieważ pomaga zapobiegać cukrzycy, otyłości i niektórym chorobom serca. Ogólnie rzecz biorąc, każda odmiana owoców reaguje na te cechy, choć są też takie, które mają większe znaczenie w kontekście nastroju.

Banan.

Ten produkt spożywczy jest nie tylko bogaty w potas, ale także w witaminę B6, która zapobiega rozwojowi depresji. Chociaż generalnie wszystkie witaminy z grupy B są niezbędne dla dobrego samopoczucia psychicznego, witamina B6 jest niezbędna do produkcji niektórych hormonów, takich jak melatonina, dopamina i serotonina.

Melon.

Owoc ten nie tylko doskonale nadaje się do nawadniania organizmu i wspomagania odchudzania ze względu na niską zawartość kalorii, ale jest również znany z tego, że poprawia nastrój. Dzieje się tak dzięki zawartości dysmutazy, rodzaju enzymu ponadtlenkowego, który działa jako naturalny przeciwutleniacz i pomaga zmniejszyć poziom stresu i zmęczenia.

Owoce jagodowe.

Do tej grupy należą borówki i truskawki, które ze względu na swój smak mają bezpośredni wpływ na nastrój. Składniki smakowe tych dwóch owoców, a także innych produktów spożywczych, takich jak herbata czy orzechy, są bardzo podobne do leku na padaczkę, który jest również przepisywany w celu zmniejszenia wahań nastroju u osób z zaburzeniami psychicznymi.

Podobnie jak w przypadku owoców, warzywa ogólnie poprawiają nastrój u osób, które je jedzą. Codzienne spożywanie odpowiedniej ilości i różnorodności warzyw ma bardzo pozytywny wpływ na stan umysłu i poczucie szczęścia.

Brokuły.

Ta odmiana warzyw wyróżnia się zawartością witamin z grupy B, a konkretnie kobalaminy (B12) i kwasu foliowego (B9). Witamina ta odgrywa ważną rolę w wydzielaniu dopaminy, znanej jako „hormon szczęścia”. Brokuły poprawiają również jakość snu dzięki zawartości wapnia i magnezu, co sprawia, że noc jest bardziej spokojna.

Szpinak.

Szpinak jest również ważnym źródłem kwasu foliowego, podobnie jak brokuły. Poprawia to nastrój i zmniejsza poziom stresu.

Orzechy włoskie.

Orzechy te są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Nie tylko poprawiają nastrój, ale także działają jak naturalny antydepresant.

Migdały i orzechy laskowe.

Obie odmiany wyróżniają się wysoką zawartością magnezu, minerału niezbędnego dla organizmu. Ponadto magnez wpływa na jakość snu, zmniejsza stres i pomaga zapobiegać stanom lękowym, poprawiając nastrój.

Nabiał.

Spożywanie produktów mlecznych ma bardzo pozytywny wpływ na stan psychiczny człowieka. W przypadku mleka zwierzęcego zawiera ono tryptofan, aminokwas, który jest szczególnie ważny w syntezie serotoniny, a także jest stosowany w leczeniu depresji i różnych zaburzeń snu. Mleko jest ponadto ważnym źródłem witaminy D – której niedobór jest związany z depresją — oraz kwasów eterycznych, takich jak fenyloalanina, wykorzystywanych w medycynie do zwiększania poziomu endorfin lub jako naturalny środek przeciwbólowy, który zmniejsza ból.

Mięso i ryby.

W tej grupie wyróżniają się łosoś i indyk. W przypadku tych pierwszych łosoś należy do grupy ryb tłustych i podobnie jak orzechy włoskie zawiera dużą ilość kwasów omega-3. Ze swojej strony mięso indyka dostarcza szeregu aminokwasów, w tym tryptofanu i fenyloalaniny, które występują również w mleku.

Możesz też zobaczyć, jakie są objawy i leczenie depresji.

Słodycze.

Oczywiście spożywanie słodkich pokarmów ma również istotny wpływ na nastrój. Czekolada jest jednym z głównych graczy w tej grupie. Powszechnie mówi się, że jedzenie kakao wywołuje takie same doznania, jak w przypadku zakochania. Ma to swoje naukowe wytłumaczenie: zawartość składników odżywczych. Z jednej strony, czekolada zawiera aminokwas tryptofan i fenyloetyloaminę. Ten ostatni działa w organizmie jak neuroprzekaźnik i wywołuje w mózgu uczucie podobne do uczucia zakochania. Kakao zawiera również teobrominę, która pomaga mięśniom się rozluźnić, oraz flawonol, który opóźnia starzenie się komórek.