Pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką, bez konserwantów i tych wszystkich poprawiaczy smaku, które niejednokrotnie mają negatywny wpływ na nasz organizm. Upieczenie takiego chleba jest tak proste, że każdy kto tylko posiada w domu piekarnik powinien spróbować.
Przygotuj swój własny domowy chlebek
Zwłaszcza teraz, w czasach szalejącej epidemii koronawirusa, gdy świeży chleb bardzo często wiąże się z koniecznością stania w długiej kolejce do piekarni, ryzykiem zarażenia COVID 19. Teraz, kiedy wielu z nas podporządkowując się zaleceniom władz ogranicza wychodzenie z domu, poddając się narodowej kwarantannie pieczenie chleba nie jest wyłącznie sposobem na zdrowe odżywianie ale stanowi bardzo ciekawą formę rozrywki, a tych nam obecnie brakuje.
Wiec zamiast gapić się godzinami w ekran telewizora, komputera czy laptopa można zrobić sobie odskocznie i upiec chleb. Poniżej bardzo prosty przepis na domowy chleb, zatem zostanwdomu i upiecz chleb.
Składnik na chleb domowy
- 0, 4kg mąki pszennej;
- 100g maki żytniej;
- 4 łyżki otrębów owsianych lub żytnich;
- 2 szklanki ciepłej wody;
- 15g drożdży;
- 1 łyżeczka cukru;
- 2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania chleba
- Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Dokładnie wszystko mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
- Przesiewamy mąkę pszenną dodajemy mąkę żytnią, otręby i 2 łyżeczki soli, a następnie wlewamy wcześniej przygotowane drożdże Wszystko dokładnie mieszamy, tak by składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy na 30 minut.
- Ciasto wykładamy na deskę i ponownie wyrabiamy, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 20 minut by wyrosło.
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 70 minut.
Do pieczenia możemy użyć foremki 31×11, 8 cm Jeśli chcemy uzyskać tradycyjny kształt bochenka można użyć dużej blachy ale tutaj trzeba pamiętać aby dobrze uformować ciasto by chleb nie wyszedł zbyt płaski.
W obliczu panującej pandemii zdobycie drożdży często stanowi zadanie z serii mission impossible.
Dlatego warto wiedzieć, ze drożdże można zrobić w domu i nie jest to nic skomplikowanego. Do zrobienia drożdży potrzebujemy:
- cukier;
- piwo;
- 2 ziemniaki.
Przygotowanie drożdży:
- Gotować ziemniaki.
- Gdy warzywa będą już gotowe trzeba je zblendować, a następnie dodać łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać
- Do mieszanki trzeba dolać łyżeczkę piwa i ponownie wymieszać.
- Wymieszane składniki przełożyć do małego naczynia, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej Po kilku dniach drożdże będą gotowe.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz w serwisie www.porcja.pl.