Jednym z podstawowych czynników decydujących o zdrowym trybie życia jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Jest jedna grupa żywności, o której wiele osób ma złe wyobrażenie: orzechy i suszone owoce, ponieważ zazwyczaj spożywamy je jako przekąski lub w deserach.
Co więcej, mamy tendencję do kojarzenia ich z dużą ilością kalorii i zapominamy o ich licznych właściwościach odżywczych, podczas gdy nie możemy zapominać, że wbrew temu, co sądzi wiele osób, orzechy i suszone owoce nie są tuczące.
Czym są orzechy i suszone owoce?
Po pierwsze, musimy dokładnie określić, czym one są. Mówiąc o orzechach i suszonych owocach, mamy na myśli różne pokarmy roślinne, które charakteryzują się tym, że zawierają mniej niż 50% wody, co przyczynia się do koncentracji składników odżywczych, dzięki czemu są to bardzo pełnowartościowe produkty, które powinniśmy włączyć do naszej diety. Ich skład odżywczy jest bardzo podobny do składu warzyw, choć zawierają więcej węglowodanów.
Do naszej dyspozycji jest szeroka gama tego rodzaju żywności, z możliwością skosztowania nieskończonej liczby smaków o wielorakich korzyściach dla naszego organizmu. Na początek mamy orzechy w twardej skorupce, takie jak orzeszki ziemne, migdały, nerkowce, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, nasiona słonecznika, sezam, orzeszki piniowe, kasztany i pestki dyni. Z drugiej strony są suszone owoce, w tym sułtanki, pestki moreli, śliwki, suszone śliwki, daktyle i suszone figi.
Właściwości i korzyści płynące z suszonych owoców
Oprócz tego, że są absolutnie pyszne, suszone owoce są bogate w białko, błonnik, składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, potas i selen, a także różne witaminy, takie jak E, B1 (tiamina), B2 (ryboflamina) i B6 (pirydoksyna). Pokarmy te rzeczywiście zawierają kwasy tłuszczowe, ale są one korzystne dla naszego organizmu, są nienasycone i mogą pomóc w zwalczaniu problemów sercowo-naczyniowych.
Połowę ich zawartości stanowią zdrowe tłuszcze, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Ich regularne spożywanie jest korzystne dla serca, ponieważ mają niską zawartość sodu i zawierają minerały, takie jak potas, co sprawia, że są idealne do regulowania ciśnienia krwi. Są one również bogate w kwasy Omega 3, dzięki czemu pomagają regulować poziom cholesterolu.
Są korzystne dla kości i mięśni dzięki zawartości minerałów, takich jak wapń, magnez i potas, które pomagają wzmacniać kości, a niektóre z nich mają również właściwości przeciwzapalne. Mają one również właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają opóźnić starzenie się komórek.
Inną zaletą orzechów jest ich korzystny wpływ na pamięć, zwłaszcza orzechów włoskich i laskowych, które pomagają również utrzymać układ nerwowy w dobrym stanie. Korzyści dla naszego mózgu wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości fosforu i magnezu.
Zaleca się, abyśmy wszyscy spożywali ten rodzaj żywności co najmniej 3 razy w tygodniu. Orzeszki ziemne, pistacje i orzeszki piniowe są zalecane w leczeniu anemii i poprawie przemiany materii, ich błonnik pomoże nam zwalczyć zaparcia, a jakby tego było mało, spowolnią starzenie się, wzmacniając naszą skórę i włosy dzięki wysokiej zawartości witaminy E.
Dieta powinna być różnorodna, a więcej przepisów na zdrowe jedzenie znajdziesz w serwisie weglowodany.pl.